Holsbygda som et regionalt sentrum?
Hol er en kommune med et stort turistsentrum, Geilo. På andre siden av Hallingskarvet ligger blant annet bygda som huser kommuneadministrasjonen og den ærverdige Gamlekyrkja, nemlig Hol eller Holsbygda.
Hol bør styrkes og bli det viktige senteret i kommunen, ved siden av Geilo, tror jeg. Da kan folk nord for Skarvet bli mer selvstendige og styrke kommunens robusthet og diversitet.
I Hallingdølen har vi lest om skolestrukturen i Hol og Hovet. Det er sikkert gode faglige argumenter for litt større skoleklasser. Hva er de beste alternativene for å få økonomisk bærbare og gode faglige og sosiale løsninger? La oss se på noen mulige scenarioer.
Artikkelen held fram under annonsen.
Ulike løsninger
1. Hovet og Hol deler på klassetrinn. Fire år i Hovet og så fire år i Hol, inkludert 8. klasse tilbakeført fra Geilo? Eller bedre, de tre første åra begge steder, og da mye undervisning på tvers av klasser i større grupper.
2. Hol legges ned: I så fall ligger Bygdearkiv og bibliotek der, og en kan utvikle et Vitensenter. Kommunehuset og Gamlekyrkja ligger også der. Kan Vitensenteret inneholde «Vika-akademiet», annen voksenopplæring, kulturskole, ungdomsklubb, foreninger, rockeverksted etc.? Kanskje også et kunstnerverksted eller tre, og levende utstillinger om vannkraft og jernproduksjon? Gamlekyrkja er et av de få stedene i kommunen en vet at det vil stoppe turistbusser til evig tid. Kan tannlegeboligen, Vinn og Vika bli eldreboliger? De er gjerne mye mer egnet enn skolen til det, og omvendt.
Kan en eventuelt være åpen for å revurdere skolebeslutningen hvert tredje eller femte år? En håper jo på tilflytting. I forhold til Hol kan kanskje det med skolen som flerbruk, og eldreboliger heller i de nevnte husa, uansett være en idé. Men uten skole kreves det gjerne mye for å gi så store lokaler liv. Kunne en få inn en folkehøgskole eller lignende? En skole med padling, skøyter, ski og smedkunst?
3. Hovet legges ned: I så fall kan skolen bli grendehus + leiligheter? Eller hva en måtte ha mest behov for eller ønske om i bygda.
Alt i alt tenker jeg at Hovet framstår som en mer «satt» bygd, og vil tåle en ev. skolenedleggelse bedre. Hol er det naturlige sentrum nord for Hallingskarvet, og visjonen må være å utvikle stedet videre som et regionalt sentrum, blant annet som et bosted for småbarnsfamilier som finner det for dyrt å etablere seg på Geilo, og som setter pris på å kunne trille barnevogna til butikk, bank, skole, bibliotek, barnehage, kajakkbrygge, idrettsplass, skole, lege, tannlege, kafé, bygdearkiv, kommunehus, etc.
Beliggenheten til skolen i Hol er flott, ja nærmest perfekt vinterstid. Og arealet til en skolepark kan være der, om en ser muligheter sammen med naboeiendommene. Lokalene er kanskje bedre egnet i Hovet, jeg vet ikke, men skolen i Hol må da også være av en OK kvalitet – og så kan en gjerne ta en runde der når det kreves?
Det beste alternativet, tror jeg, er alternativ 1. Det finnes sikkert mange tanker om dette med skole i Hol og Hovet, vi får legge alle gode argumenter på bordet. Politikk er noe alle må engasjere seg i, ordet betyr fordeling av goder og byrder, det må vi være sammen om.
Jeg begynte og avslutter med utvikling av Holsbygda til et regionalt sentrum nord for Hallingskarvet, fra Myrland til Kleivi og gjerne Kvisla. Det er jo allerede slik i noen grad, men dette bør styrkes. En bør søke å stimulere sentrumsutviklingen, slik at Hol blir et reelt alternativ til Geilo de aller fleste ukedagene – både i forhold til handel og fritidsaktiviteter. Et alternativ for dem som vil ha et sentrum, men et mindre enn på Geilo. Et alternativ med skole i sentrum. Et regionalt sentrum for bygdelagene rundt.