Friluftslivets år er på hell, men friluftslivet i Buskerud er på opptur!
I Buskerud har det vært stor oppslutning om lokale friluftslivsarrangementer gjennom hele Friluftslivets år. Hvordan sikrer man at friluftslivsgnisten som er tent i 2015 videreføres? Og hva blir fylkeskommunens satsinger videre?
Den som har hatt gode opplevelser i friluft, tar høyst sannsynlig turen ut igjen. Og kanskje tar de med seg familien sin eller vennene sine sånn at enda flere får gode opplevelser rundt bålet, på badeplassen, i parken eller i hundremeterskogen.
Artikkelen held fram under annonsen.
Hva gjør Buskerud fylkeskommune?
Buskerud fylkeskommune bidrar med friluftslivsfaglige råd og med økonomisk støtte til kommuner og friluftslivsorganisasjoner slik at de kan legge til rette for friluftsliv. Det skal være attraktive arealer for friluftsliv, stier skal merkes og det skal arrangeres turer og aktiviteter som frister befolkningen med flotte opplevelser ute. Fylkeskommunen arrangerer ca. 2 ganger årlig samlinger og seminar om særskilte friluftslivssatsinger eller om tilskuddsordninger for friluftsliv. Den 13. oktober arrangerte vi, i samarbeid med FNF, seminar om allemannsretten med nesten 60 deltakere.
Turskilt
Siden 2013 har Buskerud fylkeskommune satset tungt på turskilt. Turskiltprosjektet i Buskerud er et økonomisk spleiselag mellom Gjensidigestiftelsen, fylkeskommunen og kommunene. I tillegg bidrar frivilligheten med dugnadsinnsats og entusiasme. Siden oppstart er det gitt støtte til mer enn 70 lokale turskiltprosjekter i fylket. Mange prosjekter er ferdigstilt og åpnet med flotte arrangementer. Langs enkelte turtraseer er det i tillegg gitt støtte til «tellebokser» slik at det kan dokumenteres hvor mange som går på tur.
Buskerud fylkeskommune vil fortsatt satse på skilting og merking av turløyper. Skilting og merking og annen informasjon om turmulighetene, fører til at flere går på tur. Dette kan bekreftes de stedene i fylket der det er satt ut «tellebokser». Det er også godt dokumentert at turer i grønne omgivelser er bra for trivselen og for den fysiske og den psykiske helsa vår. Utfyllende info om turskiltprosjektet i Buskerud finner dere på www.bfk.no.
Friluftslivskartlegging
For å sikre best mulig kunnskapsgrunnlag i kommunenes arealplanlegging, har fylkeskommunen igangsatt et prosjekt for kartlegging og verdsetting av arealenes friluftslivsverdi. Kartleggingen skal gi oversikt over hvilke arealer som er viktige og hvilke som er mindre viktige for friluftsliv. Fylkeskommunen har nettopp ansatt en prosjektkoordinator som skal hjelpe kommunene i gang med arbeidet, og det er oppstartsseminar i november.
En forutsetning for gode friluftslivsopplevelser, mener rådgiver for friluftsliv i Buskerud fylkeskommune, er attraktive arealer å utøve friluftsliv på. Da må kommunene vite hvilke arealer som er viktige for friluftsliv. I tillegg er det nødvendig med et utvalg av godt merkete turtraseer, sommer som vinter, og både i nærmiljøet og på utfartsområder. Turskilt og friluftslivskartlegging blir derfor fylkeskommunens viktigste friluftslivssatsinger etter 2015.
Friluftslivets År er på hell, men ingen tvil om friluftslivet i Buskerud er på tur opp!