En særdeles aktuell 150-åring
4. november er bursdagen til Norges Røde Kors. Når vi markerer denne dagen i 2015, markerer vi også at Røde Kors har vært til stede i Norge i 150 år. Til stede for de mest sårbare. Det skal vi fortsette med. De lokale omsorgs- og beredskapsbehovene er store, kanskje større en noen gang. Røde Kors’ rolle i dagens flyktningkrise viser hvor aktuell og viktig vår organisasjon er som samfunnsaktør og beredskapsorganisasjon.
Røde Kors ble stiftet av regjeringssjef Frederik Stang i Kristiania i 1865. Selve søknadsbrevet ble godkjent av den Norsk – Svenske kongen i statsråd 4. november. Da, som nå, hviler Røde Kors på den grunnideen at vi som enkeltmennesker har et ansvar for å hjelpe andre mennesker i nød og sårbare livssituasjoner. Røde Kors hjelper alle, uavhengig av etnisitet, religion eller handlinger. Denne grunnideen er ikke mindre aktuelle i dag. Vi ser at mange faller utenfor i velferdssamfunnet. Ensomhet er i ferd med å bli en humanitær utfordring i alle aldre, ikke bare blant det økende antall eldre. Mange av våre ungdommer sliter med skolefrafall og psykiske plager. Skillet mellom fattig og rik øker. Mennesker med lav inntekt har færre muligheter. Det rammer i særlig grad barna. Økt migrasjon gir integreringsutfordringer. Det økende antall flyktninger som nå skal finne seg til rette i norske kommuner, utfordrer samfunnet vårt.
Artikkelen held fram under annonsen.
Humanitære initiativ før og nå
Opp gjennom historien har Røde Kors tatt humanitære initiativ og ivaretatt enkeltmenneskers behov. Ofte før det offentlige Norge har sett behovene. Eksempelvis utdannet Røde Kors sykepleiere på slutten av 1800-tallet, bygget sykestuer – særlig i Nord-Norge – på 1920- og 1930-tallet, driftet et hospitalskip i Nord-Norge fra 1923–1938 og drev de første asylmottakene på 1980-tallet. På 1990-tallet hadde vi store kampanjer mot rasisme. I 2010 etablerte vi Helsesenter for papirløse. I disse dager drifter vi et eget akuttmottak i Oslo på oppdrag fra UDI, samt at vi er på en rekke akuttmottak rundt om i landet for å gi strømmen av nye asylsøkere omsorg og verdighet. Det er den frivillige innsatsen som er organisasjonens gull. Gjennom våre 42 000 frivillige i 383 lokalforeninger er vi til stede i hele landet. Vi bidrar til å trygge lokalsamfunn, og vi bidrar til å redde liv. Hvert år deltar Røde Kors i flere hundre søk, redningsaksjoner og beredskapsaksjoner. Vi rykker raskt ut med lokale frivillige som kjenner de lokale forholdene. Samtidig inviterer vi mennesker i alle aldersgrupper til åpne møteplasser og nettverksaktiviteter for å forebygge og bekjempe ensomhet og ekskludering.
Tale de svakes sak
Røde Kors i Buskerud skal fortsette med å være en viktig støtteaktør for myndighetene. I beredskapsarbeidet skal vi, sammen med kommunene, ruste oss mot det økende ekstremværet vi vet kommer. I omsorgsarbeidet må vi stadig utvikle oss slik at vi kan bidra til å tette bristene i det norske velferdssamfunnet. Og ikke minst viktig; I kraft av vårt mandat skal vi avdekke humanitære behov, tale de svakes sak og arbeide for å sikre rettighetene til de mest sårbare i samfunnet. Vi ønsker å framstå som en sprek, oppegående og tidsaktuell 150-åring.
Gratulerer med dagen
Til alle dere som er frivillige i Røde Kors i Buskerud og i hele resten av landet vårt: Gratulerer med 150-årsdagen, og tusen takk for at dere bruker noe av fritiden til å være til stede for andre. Dere gjør en forskjell, og bidrar til at Norge blir et varmere samfunn.