Gjør leteaksjoner lettere
Det er med stolthet medlemmene i Nesbyen Røde Kors Hjelpekorps nå lanserer sitt nye sporingssystem Hallingtrack.
Ved hjelp av håndholdte eller fastmonterte GPS-enheter kan ledelsen i en redningsgruppe til en hver tid nå ha full oversikt over sine mannskaper ute i terrenget under leteaksjoner. Signalene fra sporingsenhetene sendes via telenettet til digitale kart på pc i hovedsentralen.
Hallingtrack er et GPS sporingssystem utviklet i samarbeid mellom initiativtaker Nesbyen Røde Kors Hjelpekorps og dataingeniør Morten Nilsen fra Nesbyen. Systemet er utviklet for redningstjenesten i Norge. Røde Kors, Norsk Folkehjelp og Norske Redningshunder vil være brukere av systemet. Testing og idéutvikling har Nesbyen Røde Korps selv stått for.
Artikkelen held fram under annonsen.
Klar for bruk
20. januar 2012 var den endelige versjonen av Hallingtrack klar for bruk. Arbeidet med sporingssystemet kom i gang i 2010 etter at Røde Kors hadde sett et lignende system som var i bruk. Men denne programvaren oppfylte ikke kravene korpset hadde. Nils Einar Gudbrandsplass, ansvarlig for data og elektroniske hjelpemidler i korpset, forteller at det var svært omfattende å få spordata over i det kartverket som tidligere ble benyttet.
– Et taiwansk firma som leverte løsningen ble kontaktet, men vi så at dette ikke ville fungere godt nok. Derfor begynte vi å se på en annen løsning. Vi tok derfor kontakt med Morten Nilsen som umiddelbart tok utfordringen med å bygge opp et system etter korpsets spesifikasjoner, sier Gudbrandsplass. Flere hjelpekorps har deltatt i testingen av systemet, som allerede har vært i bruk under flere leteaksjoner, både i regi av Røde Kors i Hallingdal, og politietaten i Hønefoss.
Mye testing
Etter at første versjon ble lansert i 2010 for hjelpekorpsene i Hallingdal og Numedal, var tilbakemeldingene så positive at vi engasjerte Morten Nilsen på «fulltid» for å videreutvikle dette. Alle hjelpekorpsene i Hallingdal har vært med på testing underveis, og systemet fikk derfor navnet Hallingtrack.
Hver patrulje er utstyrt med en GPS sporingsenhet. Denne sender posisjon via GSM-nettet til HallingTrack sin sentralserver med faste intervaller. Radiobruken er redusert når vi kan se hvor mannskapene er til enhver tid, de kan ledes til områder vi har oversikt over via kartet. Sjansen for at de beveger seg inn i risikable områder, eller på feil kurs, er så godt som eliminert. All historikk etter aksjoner blir også lagret. Dette gir brukerne anledning til å evaluere aksjoner på en rask måte. Det er dessuten avgjørende at det er en lav læreterskel slik at man raskt kan ta det i bruk. Systemet vil være relativt billig i innkjøp og drift.
Geilo Røde Kors har benyttet systemet under Skarverennet siden 2010, det ble benyttet under Norway Cup og et verdenscuprenn i Konnerud. Så det har bestått alle testene, forteller korpsmedlemmene stolt.
Den digitale kartbasen som benyttes er utviklet av Statens kartverk, og er nå åpnet for privat bruk. Dette er avgjørende for bruken, kartene lastes ned til PC slik at lesing og oppdatering av sporingsinformasjon ikke blir forsinket av trege linjer.
Nettbaserte kart
– Nettbaserte kart er foreløpig ikke i bruk, men på sikt kan vi tenke oss å bygge dette inn i programmet Hallingtrack, sier Morten Nilsen som ikke ser noen begrensninger i bruken og mulighetene dette gir. Men det fordrer jo at nettilgangen er god nok slik at det ikke oppstår unødige forsinkelser.
For å få godkjent bruk av Norges Røde Kors, var forutsetningen at systemet kunne kommunisere med deres eget kartsystem. I 2011 fikk man tillatelse til å benytte det offentlige GSM-nettet som har god dekning.
Artikkelen held fram under annonsen.
Nasjonal bruk
Systemet benyttes i dag av hjelpekorpsene i Hallingdal, Drammen, Kongsberg og Ringerike, samt Norsk Folkehjelp Årdal.
– Vi har også presentert løsningen for GeoForum, en landsomfattende, ideell bransjeorganisasjon for personer og bedrifter/etater som jobber innen kart, oppmåling og geografisk informasjon, forteller operativ leder i Nesbyen Røde Kors, Terje Hanserud.
– Tilbakemeldingene har vær svært gode, så vi håper at dette blir løsningen for den nasjonale redningstjenesten i Norge.
I disse dager blir systemet lansert på landsbasis. Nils Gudbrandsplass forteller at de ser for seg en nasjonal bruk av sporingssystemet. Den ferdige versjonen vil nå i sin helhet bli presentert for Norges Røde Kors Hjelpekorps.
Enkelt og billig
Lars Endrestøl, operativ leder Geilo Røde Kors, forteller at de har vært med på å teste systemet. Versjonen som nå lanseres viser at man har kommet i mål med et sporingssystem som har mange muligheter. Systemet er enkelt, driftssikkert og rimelig i bruk.
– Det har blitt mye enklere på hovedsentralen for redningsaksjonene når vi hele tiden ser hvor letemannskapene er, sier Endrestøl.
– Dessuten er det unik dokumentasjon for våre oppdragsgivere. Vi kan raskt skrive ut søkeloggen og se om det har vært «hull» i søkeområdene. Vi kan også stipulere når letemannskapene er framme til angitt sted. Systemet har oppdatert sporing i sanntid. Med tidligere system måtte man samle inn GPS-enhetene, koble disse til en pc og laste inn informasjonen. Dette kunne ta lang tid.
– Det har vært lite problemer når vi har benyttet det på alle våre leteaksjoner, henteoppdrag for 113-sentralen og i aksjoner sammen med politiet som har vært imponert over resultatene. Nesbyen Røde Kors og Morten Nilsen har gjort en kjempejobb, avslutter operativ leder i Geilo Røde Kors, Lars Endrestøl.