Lagspill i skogen
Jeg får øye på en blid gjeng i kamuflasjeklær. De ser ut som jegere og noen som selveste Sylvester Stallone i filmen Rambo.
Men våpnene er ikke ekte. Og kulene ser ut som små plastikkerter. «Hallingdal Airsoftklubb» står det på et skilt, jeg befinner meg i Rukkedalen.
Airsoft eller «softgun» som det blir kalt på folkemunne er en sport der deltakere kan spille med realistiske lekevåpen. Det kan ligne på paintball, men her brukes det ikke så store prosjektiler. Kun små noen plastkuler som ser ut som erter. Paintball har større kuler (malingsballer) som sprekker og markerer vedkommende ut av spillet. Men det er i samme sjanger/spilltype, som når vedkommende blir truffet og må gå tilbake til sikker sone. Utover dette er det samarbeid og lagspill som gjelder.
Artikkelen held fram under annonsen.
Hallingdal Airsoftklubb spiller mot hverandre i flere forskjellige typer lagspill. Capture The Flag, Team Deathmatch og King of The Hill for å nevne noen.
H.A.K ble opprettet sommeren 2014, og har 15 betalende medlemmer per dags dato. Virksomheten er underlagt norsk våpenlov og Norges Airsoft reglement.
De har nylig fått egen bane i Rukkedalen, men har også et godt samarbeid med tilsvarende klubber i andre områder. Hallingene møter jevnlig Ringerike Airsoftklubb og Valdres Airsoftklubb for å spille. Det har vært et godt samhold hele veien, og mye moro, sier de selv.
Spill, ikke krig
Leder Jonathan Andre Stensland fryder seg over den store interessen. Han er spesielt glad for at det også kommer langveisfarende for å spille med hallingene. Men han reagerer på spørsmålet om hvorfor så mange vil «leke krig».
– Vi ser ikke på det som krig, slår han fast og påpeker at de ikke bruker ord som drepe, men eliminere.
I tillegg er han streng på sikkerhet og aldersgrense. Det 18 års aldersgrense eller 16 år med verge. Og vernebriller er selvfølgelig påbudt.
– Det er et konkurransespill på lik linje med mange andre idretter. Det gir aktivitet og krever samarbeid, sier han.
Og ikke minst utholdenhet er det en som roper, og tar seg på magen mens han smiler.
Artikkelen held fram under annonsen.
- Det er mange fordeler med dette, og vi fokuserer særlig på dette med å få ungdom vekk fra fra både pc-skjerm og dårlige miljø. Det er jo et tilbud for ungdom, det er ikke alle som vil spille fotball, håndball eller være med i korps, sier Stensland.
For meg som var innflytter så jeg mulighetene for dette så lenge vi fant et sted å være. Han berømmer også andre innflyttere som så potensialet med stisykling i kommunen. Jo flere aktiviteter for ungdom jo bedre.
Mye jobb
Klubben har brukt utallige dugnadstimer på å tilrettelegge området de har fått låne av Tore og Monica Lislegård i Rukkedalen. De har løftet mange europaller og bygd tårn, hinder og vegger slik at spillerne har noe å gjemme seg bak.
– Vi fant ut at det tok mye mer tid enn vi forutså, men nå er det godt å være ferdig smiler han.
Noen av framtidsplanene er å søke tilskudd i kommunen for å utvide tilbudet, samt videre vedlikehold og utleieutstyr, slik at man kan arrangere aktiviteter til både utdrikningslag, firmafester eller bursdagsselskap. Samtidig som de ønsker en åpen dag, slik at alle kan komme og se og prøve. Ellers ønsker de velkommen hver søndag.