Kjør debatt!
Kronikk: Nå er tiden inne for å løfte debatten om kommunereformen ut av kommunestyresalen og ut til folket.
Hvordan skal kommunene sikre innbyggerne gode velferdstjenester der de bor de neste 20 – 30 årene? Kommunereformen, den største samfunnsreformen i nyere tid, har nettopp dette som mål. Dette var også temaet da jeg møtte de seks formannskapene i Hallingdalskommunene under Hallingtinget forrige uke.
100 år gamle
Dagens kommunegrenser er over 100 år gamle. Fakta viser at vi stadig blir mer mobile (1 600 pendler innad i Hallingdal daglig), vi flytter oftere på oss og stadig flere av oss søker mot sentrale områder. Tiden er da inne for å spørre om det er samsvar mellom kommunestruktur og de oppgavene kommunene skal løse fremover.
Artikkelen held fram under annonsen.
Mitt spørsmål til Hallingdalskommunene 7. november var derfor: Vil Hallingdalskommunene stå bedre rustet til å levere de tjenester innbyggerne krever de neste 20–30 årene dersom kommunene går sammen i en større enhet?
Vil en større kommune kunne fremstå mer attraktiv når det gjelder å rekruttere medarbeidere med den rette kompetanse i fremtiden? Vil man på en bedre måte sikre en samordnet planlegging når man ser bo- og arbeidsmarkedsregioner mer helhetlig? Vil en større kommune virke mer tiltrekkende overfor næringslivet? Vil det bli lettere å sikre høyskoletilbud i Hallingdal om man sto mer samlet?
Færre yrkesaktive
Det er krevende å sikre trygghet for fremtiden når befolkningsutviklingen er slik tallene fra Statistisk sentralbyrå viser.
I Hol kommune er det i dag 10,4 innbyggere i arbeidsfør alder (20-66 år) per innbygger på 80+. I 2040 har tallet sunket til over det halve.
I Nes er det i dag 8,7 yrkesaktive bak hver innbygger på 80+. I 2040 vil antall yrkesaktive ha sunket til 4,5 per innbygger på 80+. Tallene viser en tilsvarende utvikling for alle kommunene i Hallingdal. Det blir med andre ord stadig færre yrkesaktive til å levere de tjenestene en stadig aldrende befolkning vil ha behov for.
Ål kommune kan ifølge SSB vente seg en kraftig økning på 59 prosent i aldersgruppen 67 og eldre frem mot 2040. Samtidig vil kommunen få en nedgang i aldersgruppen 16–19 år med 11 prosent.
Sikre debatten
Regjeringen har gitt fylkesmannen i oppdrag å sørge for at alle kommuner gjennomfører lokale prosesser rundt kommunereformen.
I dette ligger det også å sikre at debatten løftes ut av kommunestyresalen og ut til folket. Det handler om å legge til rette for at innbyggerne, næringsliv, lag og foreninger blir involvert og tar del i debatten om hvordan man kan bringe samsvar mellom fremtidig struktur og oppgavene som kommunen skal levere.
Artikkelen held fram under annonsen.
På fylkesmøtet til KS 30. oktober på Kongsberg, ble ungdomspartiene utfordret. Ungdommen var klar i sin tale:
* «Kommunene må bli større for å bli sterkere. Blir man sterkere, får man mer handlingsrom og bedre kompetanse!»
* «Ungdom trekker mot sentrum. Skal vi bli værende i regionen, må vi ha et stort nok regionsenter!»
* «Kommunene bygger på grenser som er gått ut på dato. Konsentrer dere om fremtiden!»
Nå handler det om å få i gang diskusjonen om hvilke muligheter en større kommunestruktur kan gi innbyggerne i Hallingdal de neste 20–30 år.
Min oppfordring er kort og godt: «Kjør debatt!»